Šta znači sanjati reku?

Snovi o rekama mogu imati različita značenja u zavisnosti od toga kako se pojavljuju u vašim snovima. Evo nekoliko najčešćih načina na koje se reke mogu pojaviti u snovima i šta one mogu značiti.

Sanjati bistru i mirnu reku

Ako je reka u vašem snu mirna i bistra, to može značiti jasnoću u pravcu u kojem idete. Unutrašnji mir koji vam omogućava da tečete prirodno i srećno bez stresa i brige.

Advertisements

Sanjati mutnu reku

S druge strane, preko reke pune blata teško je proći. Ova mutnost može ukazivati na ljubomoru i nemogućnost daljeg kretanja ili puštanja teških emocija.

Sanjati prljavu ili zagađenu reku

Reka puna smeća je nezdrava i ne napredna. To može biti znak da nesporazumi koje imate ili negativne emocije i misli koje zadržavate počinju da utiču na vašu udobnost i kvalitet života.

Sanjati brzu reku

Bujna ili brza reka predstavlja mnoge opasnosti. Brza reka u snu možda odražava turbulenciju i haos u vašem  životu.

To može biti unutrašnji pejzaž koji simbolizuje vaš osećaj gubitka kontrole, preplavljenosti – ili strah od onoga što bi se dogodilo ako verujete u sebe i svoje odluke sa nepoznatim nagradama i posledicama koje treba slediti.

Sanjati crvenu reku

Ako ste sanjali crvenu reku, bilo od krvi ili nečeg drugog, to ukazuje na nešto za šta ste strastveni. To vam može pokazati duboke emocije koje uključuju ili nezadovoljstvo ili krivicu, pa čak i sram.

Advertisements

Sanjati zaleđenu reku

Zaleđena reka u snu može ukazivati na osećaj stagnacije u vašem životu ili na starost. San o zaleđenoj reci može ukazivati na to da ste napustili nadu i ne vidite mogućnosti koje vam se pružaju.

Iako zaleđena reka u snu može imati mnogo negativnih značenja, to je takođe prilika da napravite pauzu i pogledate šta je pred vama pre nego što krenete napred.

Sanjati presušeno korito reke

Sanjati o presušenom koritu, lišenom života, znači da ste i sami ostali bez emocija. Možda ste prestali da brinete o nekoj osobi ili situaciji. To može značiti da ste emocionalno otupeli i da niste u stanju da rešite neki problem ili situaciju.

Sanjati poznatu reku

Sanjanje poznatih reka moglo bi predstavljati osobu u vašem životu koja vas podseća na iste kvalitete te reke. Ili je možda reka povezana sa značajnim iskustvom koje ste imali u prošlosti ili sa nekom osobom.

Neki stručnjaci kažu da sanjanje poznate reke znači da je odgovor na vaše probleme već na putu, a vi samo trebate da ga prepoznate.

Sanjati da pređete reku

Ako ste sanjali da ste prešli reku, to znači da se osećate nesigurno u vezi sa onim što vas očekuje ili se suočavate sa vrlo izazovnom situacijom.

Ali ovo takođe može biti pozitivno, posebno ako ste u stanju da pređete reku koja se pojavila u vašem snu. To može ukazivati na sreću, uspeh i vašu sposobnost da prevaziđete prepreke sa kojima se suočavate.

Sanjati da plutate u čamcu na reci

Ovo je jedan od najčešćih snova o rekama. Biti u čamcu i plutati rekom koja teče pokazuje da plutate kroz život polako. Ovo može imati i pozitivne i negativne konotacije, u zavisnosti od toga kako se nosite sa nastalim problemima.

S jedne strane, plutanje pokazuje da ste opušteni i sposobni da ostanete mirni bez obzira na život. Lako se krećete i rešavate probleme bez previše dileme.

Sa druge strane, plutanje takođe može pokazati nepovezanost između stvarnosti i vaše percepcije. Naročito ako se u snu suočavate sa poteškoćama dok ste na čamcu.

To bi mogao biti znak da problemi koje ne shvatate ozbiljno neće sami od sebe nestati i vreme je da se nosite sa njima čim dođu.

Sanjati da se perete u reci

Kupanje u reci u snovima pokazuje da počinje proces čišćenja. Spremni ste otpustiti greške počinjene u prošlosti i početi od početka. Ovaj ritual prečišćavanja simbol je vaše spremnosti da učinite ono što je potrebno da biste postali bolja osoba.

Advertisements

Sanjati da plivate u reci

Plivanje u reci tokom sna pokazuje da ste svesni problema koji vam dolaze i spremni ste da utvrdite šta je potrebno da biste ih rešili najbolje što možete. Ako ste sanjali da plivate protiv rečne struje, to znači da ste na dobrom putu da marljivim radom i odlučnošću postignete svoje ciljeve.

Sanjati utapanje u reci

Snovi o utopljeniku, utapanju ili najopasnijim situacijama na reci mogu biti upozorenje da će se problemi uskoro pojaviti u vašem životu.

Preporučuje se preduzimanje dodatnih mera predostrožnosti prilikom donošenja odluka ili poverenja u ljude oko sebe kako ne biste na kraju bili povređeni ili izgubili svoju teško stečenu sreću.

Sanjati ribolov na reci

Ako ste sanjali da pecate na reci, to znači da ste spremni da uberete blagodati svog truda i strpljenja. Ribe su često simboli obilja, pa je sanjanje o pecanju na reci pozitivan znak.

Sanjati da vas neko gurne u reku

Ako ste sanjali da vas neko gurne u reku, to je znak dobrih stvari koje dolaze. Ovaj san znači da će vam neko koga poznajete ili neko ko uskoro dolazi u vaš život dati dodatni podsticaj potreban za prevazilaženje problema sa kojim se suočavate i dati vam preko potrebnu motivaciju.

Šta znači sanjati reku i zbog čega imate takve snove?

Reke mogu značiti različite stvari svakoj osobi koja o njima sanja. Ovo su najčešća univerzalna simbolična značenja snova sa rekama i šta trenutno mogu značiti u vašem životu.

Zadovoljstvo i sreća

Snovi o rekama često znače da ste srećni i zadovoljni životom i da vam se čini da stvari idu dobrim tokom. Takođe mogu predstavljati obilje i raskoš u određenim aspektima vašeg života.

Neodlučnost i pritisak vršnjaka

S druge strane, reke u vašim snovima možda takođe pokušavaju da vam kažu da trebate da zauzimate teške stavove i odluke za sebe. Možda se ne čujete i većina vas zasenjuje. Možda podležete volji rulje, a ne držite se svojih principa.

Reka koja se pojavljuje u vašim snovima može značiti da je vreme da budete čvrsti u izborima i odlukama koje će promeniti tok vašeg života.

Natprirodna značenja

U grčkoj mitologiji i mnogim drugim kulturama, reke su značajne za prelazak u zagrobni život. Ovo može biti pozitivna tranzicija ili ona puna tuge, nedaća i patnje ako se situacija negira ili ne prihvata.

Zaključak

Kada sanjate o rekama, to znače da ili idete sa životnim tokom lako i sa prihvatanjem, ili sa otporom zbog situacija prepunih prepreka i poteškoća koje deluju neodoljivo. Reke koje se pojavljuju u snovima podsećaju vas da pronađete vaš vlastiti put do unutrašnjeg mira i života kakav želite.

Advertisements
Advertisements